ChatGPT is snel, slim en volgens veel ondernemers vooral: onpersoonlijk. De antwoorden voelen afstandelijk. De teksten generiek. Maar ligt dat wel aan AI? Of komt het doordat iedereen ChatGPT dezelfde vragen stelt en dus dezelfde, voorspelbare antwoorden krijgt?
Laten we eens bekijken hoe je ChatGPT beter aanstuurt zodat je tekst klinkt alsof jij die schreef – niet je digitale stagiair.
Eind april is dé periode om te komen naar de Kemmelberg. Dan staan de duizenden boshyacinten in bloei. Veel wandelaars kunnen het niet laten om een of meerdere bloemen te plukken. Maar dat is geen goed idee.
De ondergrondse plantendelen van de boshyacint zijn beschermd.
De blauwe bloem mag je wel plukken - de knol gaat er niet door kapot - maar je hebt er niet veel aan. Dat komt omdat de wilde hyacint een holle stengel heeft.
Eens afgeplukt loopt het sap er dus uit. Zeker als je de bloem vasthoudt want je lichaamswarmte zorgt ervoor dat het stengelvocht snel wegsijpelt.
Tegen het einde van je wandeling is je mooie boshyacint volledig verwelkt.
Wie thuis boshyacinten wil, kan in de zomer rijpe zaden verzamelen en uitstrooien en wachten tot er boshyacinten uit ontstaan. Maar dat vraagt enkele jaren geduld…
En dat geduld hebben de meeste mensen niet.
Dat geldt ook voor ondernemers die beter gevonden willen worden. Ze weten dat ze daar content voor nodig hebben. Maar een artikel schrijven bijvoorbeeld vraagt tijd. Zeker als je geen vlotte pen hebt kan het een project van lange duur worden.
Gelukkig is er nu AI.
Met ChatGPT heb je in enkele minuten zo een volledige post, e-mailserie of blogpost om te gebruiken. Maar zoals je weet kun je de typische ChatGPT-content er zó uithalen.
Typische AI-woorden en -zinnen verraden dat iets door een AI geschreven is.
Denk bijvoorbeeld aan:
❌ “Ontgrendel het potentieel van…”: klinkt fancy, maar geen enkele normale mens neemt spontaan deze woorden in de mond in een gesprek.
❌Of wat denk je van de kreet “Transformeer je mindset”: een populaire uitspraak waar iedereen iets anders onder verstaat. Het is dus bladvulling.
Maar is alles wat ChatGPT zegt te herkennen als AI-taal en bladvulling?
Neen. Als je de juiste vragen stelt, de juiste prompts gebruikt en goede custom gpt’s hebt, dan geeft ChatGPT je antwoorden waar je wél iets mee kunt. En die niet klinken als AI.
De vraag is niet: “Kan ChatGPT mij wel helpen voor mijn content?” maar wél: “Hoe kan ik ChatGPT slim gebruiken voor mijn content zó dat de output niet losstaat van wie ik ben?”
Daarom heb ik een GPT gebouwd die je precies helpt bij die eerste zin die mensen doet stoppen met scrollen én je volledige social media post willen lezen omdat ze willen weten wat jij te delen hebt.
Vergelijk het met iemand die onderweg een boshyacint plukt: los van de wortel is de kracht weg. AI werkt net zo. Zonder verankering of ziel heb je er weinig aan.
Laat me eens tonen wat ik bedoel.
Zojuist heeft ChatGPT me onderstaande aanzet voor een blog gegeven:
Geef toe: dit klinkt toch behoorlijk?
Wat heb ik gedaan om ChatGPT in één keer tot deze tekst te laten komen?
Ik heb vooral de juiste vragen gesteld en instructies gegeven aan ChatGPT.
Eerst heb ik input en context gegeven die het fundament hebben gelegd voor het artikel. Als jij dat ook wilt doen, dan moet je goed nadenken over welk soort blog je wilt.
Eerst moet je zelf nadenken over deze 7 vragen:
- Wat is het onderwerp of de blogvraag?
Bij mij: “Hoe laat ik ChatGPT schrijven zoals ik praat?” - Wat is de frustratie of herkenbare aanleiding bij de doelgroep?
Bij mij: “AI-teksten klinken te generiek en onpersoonlijk.” - Wat is het doel van de blog?
Bij mij: “Laten zien dat je ChatGPT slim kunt aansturen en je eigen stem kunt behouden.” - Wat is je toon of schrijfstijl? Wat moet AI vermijden of juist toevoegen?
Ik gaf deze richtlijnen aan ChatGPT: “Gebruik de spreektaal van Vlaamse ondernemers uit mijn doelgroep. Geen ge/m’n, geen dialect, niet té joviaal. Wel karakter, nuchter, met ondertoon.” - Wie is je doelgroep?
Bij mij: Vlaamse ondernemers, vaak zelfstandig, met een neus voor no-nonsense. - Wil je een specifieke structuur volgen?
In dit geval vroeg ik naar het Hook–Shift–Proof–Method–Future–Next-Step-framework. (Daarover later meer) - Welk outputformaat wil je?
Bij mij: een blog die ook als LinkedIn-post kan fungeren.
Misschien denk je nu: “Goh, dit klinkt als veel werk…” Dat begrijp ik. Zeker als je ChatGPT gebruikt om de dingen sneller te laten gaan, niet trager. Maar zie dit niet als huiswerkvragen. Bekijk het als wegwijzers: een paar minuten vooraf besparen je straks een hoop herformuleren omdat het toch niet klinkt zoals jij het bedoelt.
Daarover krijg ik dikwijls vragen. Bijvoorbeeld: “Hoeveel input moet ik geven?” of “Wat als ik mijn tone of voice zelf nog zoek?” Tijdens mijn gratis webinar beantwoord ik graag al je vragen. Klik hier om te zien wanneer het volgende is: www.decopywriter.be/webinar
Wat gebeurt er als je deze eerste stap niet zet of niet volledig al deze vragen beantwoordt?
Ik vroeg het letterlijk aan ChatGPT en ik vroeg ook om het verschil duidelijk te maken bij gebruik van de gratis versie en de betaalde variant. Dit was het antwoord:
Als AI-copywriter gebruik ik de betaalde versie van ChatGPT. Meer zelfs: de tekst voor de blog die ik hierboven heb laten zien heb ik gekregen van een custom gpt-versie.
Wat is een custom gpt?
ChatGPT kun je zien als een allround assistent die alles een beetje kan. Maar als je wilt dat je meer gespecialiseerde antwoorden krijgt, dan is een custom gpt een betere optie. Een custom gpt is een versie van ChatGPT die speciaal is ingesteld voor een bepaald doel of beroep.
Zelf gebruik ik verschillende custom gpt’s. Zo heb ik de gratis Masterknaller GPT gemaakt.
Wat doet de Masterknaller GPT?
Deze gpt (zeg maar: een slimme tekstassistent) is gemaakt om krachtige openingszinnen te schrijven voor social media posts en advertenties. Zoals je weet is je eerste zin belangrijk. Die bepaalt of mensen blijven hangen of gewoon doorklikken.
Mijn gpt stelt je eerst 3 gerichte vragen:
- Waar gaat je post of advertentie over?
- Voor wie is het bedoeld?
- Op welk kanaal ga je het posten (zoals Instagram, LinkedIn, Facebook…)?
Op basis daarvan krijg je 5 kant-en-klare haakjes die:
- nieuwsgierigheid opwekken,
- herkenning oproepen,
- of zorgen voor urgentie.
Kortom: zinnen die mensen doen stoppen met scrollen en verder doen lezen.
Jij kunt deze gpt ook gebruiken.
Probeer het even uit via deze link: bit.ly/MasterknallerGPT En als je graag ziet hoe je die scrollstoppers vervolgens gebruikt voor een post, meld je dan zeker aan voor mijn gratis webinar.
Voor de aanzet van het blogartikel heb ik gebruik gemaakt van een custom gpt die gebruik maakt van deze structuur: Hook, The Shift, Proof, The Method, Future State, Next Step. Dat is een een geoptimaliseerd storytelling- en conversieraamwerk gebaseerd op mechanismes uit conversiecopywriting, storytelling, klantenpsychologie en op ‘presuasion’ denken.
En toch: zelfs met zo’n structuur alleen ben je er niet
Want je kunt een perfecte opbouw hebben maar als je typische AI-taal overneemt en de raket-emojis, dan voelen en mensen direct: “Dit is geschreven door iets, niet door iemand.”
De échte vraag is dus: “Wat kun je doen om AI-teksten minder generiek, minder braaf en minder robotachtig te laten klinken?”
Het antwoord op die vraag is simpel: steek er iets in van jezelf.
Zorg voor een idee, insteek of een uitspraak die typisch ‘jij’ is.
Zo ben ik dit blogartikel begonnen met de boshyacinten bij ons in de buurt. En de achtergrond over hoe en waarom ze verwelken heb ik gekregen van een boswachter die ik vroeger als journalist voor Heuvelland Magazine heb geïnterviewd.
En ja, ik weet wat je nu misschien denkt: “Maar ik ben niet creatief”
Je hoeft ook geen creatief wonder te zijn. Het is niet nodig om grappen te maken of diepzinnige vergelijkingen uit je mouw te schudden. Het mag iets kleins zijn: de manier waarop je iets zegt, een verspreking die je hebt gehoord, iets dat je hebt gezien… Dat soort dingen maakt de tekst die je samen met ChatGPT hebt gemaakt herkenbaar en menselijk.
En het mooie is: het is er al. Je hebt het al in je. Je moet die persoonlijke toets alleen nog durven inbrengen.
Samenvattend:
- Stop met gewoon antwoorden ‘plukken’ van AI. Zaai liever zelf ideeën en invalshoeken die je publiek ‘wow’ doen zeggen.
- Iets dat hol is vanbinnen verwelkt snel. De juiste vragen, prompts en custom gpt’s geven diepgang waar de (gratis) standaardversie van ChatGPT blijft hangen aan de oppervlakte.
- Drie minuten denken bespaart je drie uur herschrijven. Even stilstaan bij je boodschap en doelgroep vóór je prompt voorkomt dat je nadien blijft sleutelen aan wat “net niet” klinkt.
Je volgende stap:
Je weet nu hoe je ChatGPT beter kunt aansturen.
Nu is het tijd om eindelijk te posten als jezelf.
Want zolang je blijft werken met standaardprompts en brave AI-antwoorden, blijf je ook standaardresultaten krijgen: gemiddelde posts. Gemiddelde reacties. En dus ook: een gemiddelde business.
Maar jij bent niet gemiddeld.
En je content hoeft dat ook niet te zijn.
In mijn gratis webinar laat ik je live zien:
✅hoe je ChatGPT op scherp zet (en niet laat zwalpen in blabla)
✅hoe je er mensentaal uit krijgt, geen vaag marketinggebabbel
✅ én mijn snelle prompt waardoor ChatGPT je veel betere antwoorden geeft
Dus: Blijf je het liefst veilige, onpersoonlijke AI-posts plaatsen?
Of wil je dat mensen voortaan denken: “Díe post voelde echt”?
Meld je dan aan: www.decopywriter.be/webinar