10 bijzondere boeken om deze zomer tijd voor te maken

10 bijzondere boeken om deze zomer tijd voor te maken

Als je één essentieel onderdeel van de uitrusting van een racepiloot moest noemen, zou je dan ‘een rietje’ zeggen? Toch zit dat standaard in de helm van een Formule 1-rijder. Tijdens een race kan een coureur meer dan drie liter vocht verliezen door de inspanning en hitte. Om dat vochtverlies aan te vullen, zit er in de helm een flexibel rietje, verbonden met een vloeistofzak in de cockpit. Zo kan de racepiloot tijdens het rijden drinken en gehydrateerd blijven.

 Alleen al dit ene feit kan je met een andere blik doen kijken naar een race van Max Verstappen, Lewis Hamilton of Juju Noda.

 Je kijk verandert ook als je boeken leest. 

 Vooral als je kiest voor boeken die niet in de populaire toplijsten voorkomen.
 
Dan ontdek je dikwijls verrassende en unieke perspectieven.

 Hieronder deel ik mijn persoonlijke toptien van boeken die je misschien niet zou kiezen maar waarvan je blij zult zijn dat je ze hebt leren kennen.

 Ben je er klaar voor?

1. Zo werkt Formule 1 – Olav Mol en Erik Houben (2024)
 

Waarom is dit een aanrader? Met 24 races in 2024 is dit het drukste Formule 1-seizoen ooit. Om achtergrond te hebben over deze populaire sport is dit boek – een geactualiseerde versie – een aanrader.
 Van de basis van de Formule 1 over de racestrategie, de organisatie van een Grand Prix, de uitrusting van piloten, de veiligheid en marshals, tot een verklarende woordenlijst dit lees- en kijkboek is een naslagwerk voor wie zich wil verdiepen in de koningsklasse van de autosport.

 Tof weetje uit dit boek:  
Juju Noda uit Japan, de dochter van racepiloot Hideki Noda en opmerkelijke jongeling in de Formule 1, reed op haar derde al in een kart en deed op haar vierde voor het eerst mee in een officiële wedstrijd.

AHA-moment:  “Behalve de specifieke spierkracht moet een Formule 1-coureur altijd in topconditie zijn om ook na anderhalf uur racen nog fit genoeg te zijn om in milliseconden cruciale beslissingen te nemen. En daar komt het mentale aspect om de hoek kijken, want racen is ook een concentratiesport. (…) [Het is] daarom belangrijk dat er een topfit  persoon in de auto zit die onder druk nog genoeg rust in het hoofd heeft om à la minute de juiste beslissing te maken.”

2. Hoogspanning – Geir Jordet (2024)

Waarom is dit een aanrader?
 
Ook al is het EK voetbal achter de rug, voetbal blijft een gespreksonderwerp. Eén van de meest nagelbijtende episodes – zowel voor de voetballers als voor de supporters – is de strafschoppenserie. Bij een strafschop moet een speler kunnen presteren onder druk. In tegenstelling tot wat velen denken is een strafschop nemen geen kwestie van geluk. Er zit veel psychologie en wetenschap achter. De inzichten en copingstrategieën die sportpsycholoog en professor Geir Jordet in dit boek deelt zijn niet alleen verhelderend voor voetballers en voetballiefhebbers maar voor iedereen die al eens moet presteren onder druk. De vele anekdotes en spelersverhalen maken dit boek aangenaam om te lezen.

Tof weetje uit het boek:
 
In de halve finale van het EK U2I van 2007, in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, vond een strafschoppenserie plaats van maar liefst 32 strafschoppen: de langste internationale strafschoppenserie tot nu toe.

AHA-moment:  
 
“Je hoopt dat je chirurg heeft geoefend. En ik geloof dat het mogelijk is om voordelen te halen uit simulatietraining voor strafschoppenseries, net zoals het mogelijk is om voordelen te halen uit simulatietraining voor medische ingrepen.”

3. Denk als een monnik – Jay Shetty (2020)

 Waarom is dit een aanrader?
 
Alleen al het feit dat een ontspoorde puber uit Londen tot inkeer kwam, af te studeren aan een businessopleiding om vervolgens te kiezen voor een bestaan als monnik in een ashram in Mumbai is al nieuwsgierigmakend. Het feit dat Shetty de eeuwenoude monnikenmindset op een toegankelijke en toepasbare manier brengt maakt dit een heel relevant boek. Een greep uit de thema’s: komaf maken met negativiteit, stoppen met zaken overdenken, feedback vragen, omgaan met een dopaminekater, omdenken, bewust ademen, betere relaties onderhouden… Dit boek biedt praktische handvaten en suggesties om tot rust te komen in deze hectische tijd. Tienduizenden mensen hebben het boek al gelezen.

Tof weetje uit het boek: “Kustmammoetbomen zijn welbekend omdat ze zo hoog zijn. (…) De bomen zijn zo veerkrachtig omdat hun wortels wijdvertakt zijn. Ze gedijen het beste in boomgroepen waarbij de wortels van afzonderlijke bomen met elkaar vergroeien. Zo trotseren de sterke en de zwakke exemplaren samen de krachten van de natuur”.

AHA-moment: “We kunnen het er allemaal over eens zijn dat je het beste in het nu kunt leven. Toch zijn we in feite alleen bereid om selectief aanwezig te zijn in het moment. (…) Een voorbeeld: je bent op je werk en droomt over een strandvakantie. En als je eenmaal op het strand zit met het langverwachte drankje in je hand, merk je tot je ergernis dat je maar niet kunt ophouden met aan je werk denken. Monniken leren dat deze twee scenario’s met elkaar in verband staan. (…) Als je jezelf toestaat om te dagdromen, zul je altijd snel afgeleid zijn. Aanwezig zijn is de enige manier om een echt rijk en compleet leven te leven.”
 

4. The diary of a CEO - Steven Bartlett (2024)

 Waarom is dit een aanrader?

 De ondertitel van dit boek luidt: “De 33 wetten van zakendoen & leven” en zo is het boek ook opgebouwd: in 33 behapbare hoofdstukken. Dat de auteur een achtergrond in marketing heeft merk je in de aanpak. Het is een mix van motiverende uitspraken,  marketing best practices en het verhaal van de carrière van de auteur. Anders dan andere boeken die zichzelf op de borst kloppen en weinig inhoud geven doet dit boek je wel nadenken over wie je bent, wat je doet en waar je met je carrière of business naartoe wilt. Dit boek is onderbouwd met veel bronnen en theorie. De kracht is dat Bartlett alles  concreet toepasbaar maakt met voorbeelden en acties. De lay-out zorgt ervoor dat alles duidelijk en overzichtelijk is. Als je iemand bent zoals ik en graag onderlijnt, dan heb je binnenkort een exemplaar waar bijna op elke pagina iets is onderstreept.

Tof weetje uit het boek:
 Bij wet 26 (‘De context telt, niet wat je kunt’) vertelt de auteur het verhaal van de wereldberoemde violist Joshua Bell die besloot om zich eens in de ochtendspits voor te doen als een straatmuzikant. Drie kwartier lang bracht hij zes klassieke stukken op zijn Stradivarius van 3,5 miljoen dollar. Het bracht hem 52,17 dollar op – heel wat minder dan de duizenden dollars die hij normaalgesproken verdient door in ’s werelds meest prestigieuze concertzalen te spelen.

AHA-moment: “Je moet eerst weten hoe vol je eigen emmers zijn. De vijf emmers zijn: 1. Wat je weet (je kennis) 2. Wat je kunt (je vaardigheden) 3. Wie je kent (je netwerk) 4. Wat je hebt (je resources) 5. Hoe ze over je denken (je reputatie) (…) Lege emmers kun je niet leeggieten. (…) [En je kunt] alleen met gevulde emmers de wereld een beetje verbeteren op de manier waar jij je prettig bij voelt.”


 5. 
Fons Van Dyck – De toekomst is terug (2024)

 Waarom is dit boek een aanrader?
 
Dit is een boek waar je even voor moet zitten want het is een stevige analyse van onze maatschappij. Het is niet zomaar wat oeverloos gezwets maar gebaseerd op gedegen onderzoek, zoals je van een mediaman en doctor in de media- en communicatiestudies mag verwachten. Het is een bril om naar de wereld te kijken. De auteur gebruikt daarvoor als uitgangspunt vier krachten die ons  gedrag sturen: verkennen om grenzen te verleggen, verbinden in harmonie met onze omgeving, veroveren van macht, status en rijkdom en verdedigen wanneer we ons bedreigd voelen.  
 Deel twee zoomt in op gebeurtenissen die onze leefwereld door elkaar schudden: het coronavirus, de oorlog in Oekraïne, de inflatie… en de gevolgen daarvan (zoals het lipstickeffect). Het boek eindigt met hoop en een pleidooi voor adaptatie en trouw blijven aan fundamentele waarden voor een betere, duurzame toekomst.

 Tof feitje uit het boek: 
“Het stadje Weimar werd de geboorteplaats van een van de belangrijkste creatieve en artistieke stromingen uit de twintigste eeuw: Bauhaus. (…) Alhoewel Bauhaus amper vijftien jaar actief is geweest, heeft het zijn schaduw ver vooruitgeworpen in de wereld van moderne architectuur en functioneel design. (…) Steve Jobs was een grote fan van de Bauhaus-esthetiek. De eenvoud, de functionaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van de Apple-producten zijn in ruime mate geïnspireerd door de visie van Gropius en later van der Rohe.”

AHA-moment: “Begrijpen waarom iets gebeurt, neemt een boel onzekerheid en stress weg. Ik beweer niet dat zo’n inzicht blij maakt en alle zorgen oplost, maar het wordt wel mogelijk om naar dat inzicht te handelen en gericht actie te ondernemen.” (p10)
 En: “Het is goed om te beseffen dat verhalen niet uitsluitend op ware feiten gebaseerd hoeven te zijn. Verhalen dienen om ons een gewenste situatie te laten verbeelden zodat ze daarnaar verlangen, of ons een ongewenste situatie al op voorhand te laten beleven, zodat we die in het echt kunnen voorkomen. Complotdenkers weten dat. Ouders die sprookjes vertellen ook.” (p309)


6. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt - Haemin Sunim (2023)

 Waarom is dit boek een aanrader?
 
Van dit boek zijn al meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht. Het boek heeft acht hoofdstukken waarin meerder aspecten van het leven aan bod komen – van liefde en vriendschap tot werk en ambities – en hoe mindfulness daarbij kan helpen. Je kunt de inzichten en adviezen van deze Koreaanse boeddhistische monnik achter elkaar lezen, maar je kunt het evengoed gebruiken als een boek om er af en toe eens bij te nemen.

Tof feitje uit het boek: “Op de lagere school ontmoette ik een meisje dat me steeds voor gek zette. Later hoorde ik dat ze dat deed om mijn aandacht te trekken. Dat was mijn eerste inzicht in de complexiteit van de menselijke psychologie.”

AHA-moment: “Als we onze eerste baan krijgen, vooral als we er al heel lang naartoe hebben geleefd, raken we al snel overenthousiast omdat we onszelf willen bewijzen. Maar in ons enthousiasme maken we de fout dat we onze geestdrift gelijkstellen met doeltreffendheid. Je werk goed doen is belangrijker dan het gevoel dat je erbij krijgt. Er is wijsheid voor nodig om te kunnen zien dat die twee niet altijd met elkaar verbonden zijn. In sommige gevallen kunnen je ijverige pogingen de gewenste uitkomst in de weg staan, vooral als je de behoeften van de anderen die naar hetzelfde doel toe werken niet herkent.”

7. Het geluk van de wandelaar – Stephen Graham (2022)
 

Waarom is dit boek een aanrader?
 
Hoewel de uitgavedatum iets anders laat vermoeden begon de auteur met het schrijven van dit tijdloze boek in 1925. “Wie weet hoe te wandelen, weet hoe te leven”, schrijft hij. En ook: “Aan al onze opgetogenheid, onze vreugdevolle ontmoetingen, onze doldwaze avonturen, aan al het plezier dat de wandeling met zich meebrengt, ligt een diepere drijfveer ten grondslag”. Over wat er allemaal komt kijken en loskomt tijdens het wandelen, gaat dit boekje. Als je dit boekje met gedetailleerde instructies en observaties leest, dan voel je je op vakantie. Tijdens het lezen plooien je lippen zich regelmatig vanzelf in een glimlach. Een warm, aanstekelijk en mooi geschreven boekje.


 Tof feitje uit het boek:
“Neem veel oude zakdoeken mee of nieuwe zakdoeken van de minste kwaliteit: daar zul je veel baat bij hebben.”

AHA-moment: “Er bestaat een manier van wandelen die meer iets voor de toekomst is. (…) de zogeheten ‘zigzagwandeling’. Neem telkens de eerste afslag links en dan de eerste afslag rechts, en kijk waar je uitkomt. In een stedelijke omgeving levert dat een heel bekoorlijk avontuur op. Je komt in allerlei onbekende hofjes en steegjes die je normaal gesproken nooit zou opmerken. Maar in een landelijke omgeving is ‘beaucoup zigzag’, zoals de Fransen het uitdrukken, niet lonend. Je raakt verstrikt in een hopeloze wirwar van smalle wegen die op zichzelf uitkomen. Je kunt een week blijven lopen en dan nog steeds niet verder dan twee stappen verwijderd zijn van de plek waar je begon. Je voelt je een verdwaalde mier die na het overwinnen van een oneindige reeks obstakels is teruggekeerd tot de hoop. Er is niets aan om een mier te zijn.”


8. Feng shui modern – Cliff Tan (2023)
 

Waarom is dit boek een aanrader?
 
Cliff leerde ik zeven jaar geleden kennen tijdens een ondernemersopleiding. Hij verraste me met zijn kennis en zachte aanpak. Ik ben niet de enige. Op TikTok heeft hij meer dan een miljoen volgers en zijn video’s met uitleg over feng shui zijn miljoenen keren bekeken. In dit boek deelt hij de basisprincipes van feng shui om ze thuis toe te passen. In het eerste deel van het boek komen de grondbeginselen aan bod, in de tweede helft staan de belangrijkste kamers centraal. Als je in het najaar met een opgeruimd hoofd en huis wilt starten, dan is het slim om deze zomer te zorgen voor rust en orde. Dit handige boekje helpt je daarbij.

 Tof feitje uit het boek: “De slechtste zitplaats [aan de eettafel] is meestal degene die het dichtst bij de ingang van de kamer ligt, met de rug naar de deur. Hier zit de jongste gast of de gastheer of -vrouw (al zetten sommige mensen hun rivalen op deze plek).”

AHA-moment: “Met hun scherpe stekels behoren cactussen tot de weinige plantensoorten die niet worden aanbevolen voor binnenshuis, niet alleen vanwege hun agressieve voorkomen, maar ook omdat ze duiden op een droog en onherbergzaam klimaat. Buitenshuis zijn ze prima en kunnen ze zelfs bescherming symboliseren.”


9. De stad der blinden – de stad der zienden - José Saramago

Waarom is dit boek een aanrader?
 
Deze dubbeluitgave bundelt twee van de klassiekers van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago. In ‘De stad der blinden’ volgen we het relaas van een man die plots wordt getroffen door een besmettelijke blindheid en zijn vrouw die later de enige zal blijken die nog kan zien. Met veel zin voor detail en gevoel neemt de auteur je mee. Hij schetst een somber beeld van een wereld waarin de mens zich gedraagt als een beest maar toch is het beklemmend en beklijvend. Zelden heb ik een boek gelezen dat zo lang onder mijn huid is gekropen. Het andere boek, ‘De stad der zienden’ gaat over gemeenteraadsverkiezingen waarbij ruim zeventig procent van de bevolking blanco stemt. De regering reageert als door een wesp gestoken. Het is politieke satire maar vooral ook een parabel over de democratie.

Tof feitje uit het boek: “Toen ze haar ogen opsloeg, duizendmaal geloofd zij de God der kruispunten, zag ze dat er voor haar een grote plattegrond hing, zo een die de gemeenten overal in de stadscentra plaatsen, vooral ten nutte van de toeristen, die moeten weten waar ze zich bevinden en later willen kunnen vertellen waar ze geweest zijn. Nu iedereen blind is, kun je zeggen dat dat pure geldverspilling is”.

AHA-moment: “Wat ook nooit verandert is het feit dat sommigen profiteren van het ongeluk van de anderen, zoals al sinds het begin der tijden bij kinderen en kindskinderen bekend is.” (De stad der blinden)
 “Wie op deze manier redeneert vergeet dat het universum zo zijn eigen wetten heeft, die stuk voor stuk vreemd zijn aan de tegenstrijdige dromen en verlangens van de mens” (De stad der zienden)

10. Tools of titans – Tim Ferriss (2016)
 

Waarom is dit boek een aanrader?
 
In een blog vertelde Tonny Loorbach, een van de bezielers van de IMU en auteur van de Online Marketing Tornado, lovend over dit boek. Hij had gelijk. Dit boek bundelt interviews die de auteur en podcast host had met tientallen mensen die op de een of andere manier ergens in uitblinken. In de interviews delen ze hun tools, tactieken en strategieën. Ook al ken je niet alle geïnterviewden, het is interessant om te lezen wat ze te vertellen hebben. Let op: voor je het weet ben je een uur verder.

Tof feitje uit het boek: “Not only do I not have morning rituals, but there’s really nothing that I do every day, except for eating or some form of writing. Here’s why: I get really, really, really into one thing at a time. For example, a year ago I discovered a new approach to programming my PostgreSQL database that made all of my code a lot easier. I spent 5 months – every waking hour – just completely immersed in this one thing. Then after 5 months, I finished that project. I took a week and I went hiking in Milford Sound in New Zealand. Totally offline. When I got back from that, I was so zen-nature-boy that I spent the next couple of weeks just reading books outside.” (Derek Sivers – muzikant, clown, online muziekverkoper, TED-spreker…

AHA-moment: “Tony [Robbins] believes that, in a lowered emotional state, we only see the problems, not solutions.”

 

11. 101 zomerse content-ideeën voor je business - Katleen Van Landschoot (2024)

Waarom is dit boek een aanrader?
Tja, dat is een beetje lastig om te zeggen over je eigen werk natuurlijk :) Maar er zijn al heel wat ondernemers in Vlaanderen en Nederland die ermee aan de slag zijn gegaan en het een handig, praktisch en plezant naslagwerk vinden. Dat vertellen ze bijvoorbeeld hier.

De inhoud? Extra veel haakjes voor creatieve posts die bij je passen. Voorbeelden en checklists om je zomerse posts relevant te maken voor je publiek.  De 9 veelgemaakte zomerfouten (en hoe je het dan wél aanpakt). De strategie om positief op te vallen bij je ideale klant deze zomer. Inclusief 5 professionele prompts voor ChatGPT die ik als copywriter ook gebruik om sneller posts uit te werken.

Tof feitje uit het boek: Het eerste elektrische verkeerslicht stond in Cleveland. Het werkte voor het eerst op 5 augustus 1914. De eerste parkeermeter dateert van 16 juli 1935. En op de internationale dag van de jeugd (12 augustus) ging in 1978 ook het Efteling Sprookjesbos open. Meer toffe zomerfeitjes vind je hier.

AHA-moment: "Maak van je sociale media geen zomeruniversiteit. Kies eerder voor het genre van strand- of vakantielectuur: boeiend voor de juiste mensen maar vooral gemakkelijk verteerbaar".

Gun jezelf ook een zomer vol content en zichtbaarheid. Download hier mijn boek: https://www.amazon.com/dp/B0D8YWTP66/

 Welke posts doen het goed op sociale media in de zomer

Over de schrijver
Als senior copywriter schrijf ik teksten die mensen graag lezen en 'ja' doen zeggen. In mijn blogs deel ik strategieën om dat te doen.(👉🏻 Mijn geheime wapen vind je hier: bit.ly/CopyChecklists )
Reactie plaatsen